שיפוץ בניינים במסגרת תמ"א 38

בשנים האחרונות שומעים הרבה את המונח "תמ"א 38" בהקשר של שיפוץ בניינים. במאמר זה נבהיר במדויק את המושג ואת השלכותיו, במטרה לשפוך אור על הנושא ולאפשר לאנשים לדעת האם המבנה בו הם מתגוררים עומד בקריטריונים לשיפוץ.

תמ"א 38 – ההגדרה

תמ"א 38 היא תוכנית מתאר עיר לחיזוק מבנים קיימים, במטרה להבטיח את עמידותם בפני רעידות אדמה ומפגעי טבע נוספים. התוכנית הינה יוזמה של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, והיא קיבלה אישור רשמי ב-14 באפריל 2005. התוכנית מכוונת למבנים שנבנו לפני שנת 1980, אז לא חלה על הקבלנים חובה לבנות לפי תקן 413 – בנייה המבטיחה עמידות בפני רעידות אדמה. על מנת לקבל הסכמה מדיירי המבנה לבצע את עבודות השיפוץ, הכרוכות בלא מעט אי נוחות, התוכנית מעבירה את מימון הפרויקט מבעלי הדירות לחברת הבנייה. על מנת שחברות הבנייה יסכימו לבצע את העבודות, הוחלט שהמועצה הארצית לתכנון ולבנייה תספק להן זכויות בנייה נוספות, כאשר הכסף שיתקבל כתוצאה ממכירתן – יכסה את עלויות הפרויקט.

בובקט לשיפוץ בניינים בתמ"א 38

מי זכאי להשתתף בפרויקט?

דיירי כל המבנים שנבנו בישראל על פי היתר בנייה שהוצא לפני ה-1 בינואר 1980, ושמהנדס מורשה קבע שהם לא נבנו על פי תקן ישראלי 413. הזכאות לא חלה על מבנים בני קומה אחת או שתי קומות בשטח של עד 400 מ"ר, על מבנים שבמרבית הזמן אינם מאוישים או על מבנים שעומדים בפני הריסה. לגבי מבנים שנבנו אחרי ה-1 בינואר 1980 – הוראות התמ"א יחולו עליהם אם מהנדס קבע שלא נבנו על פי התקן, אולם במקרים כאלה לא תהיינה תוספת של זכויות בנייה.

איך מתחילים בתהליך?

תהליך קבלת זכויות הבנייה הנוספות במסגרת תמ"א 38 צריך להתחיל על ידי בעלי הזכויות במבנה. על דיירי הבניין להתאגד ולהגיש בקשה לקבלת זכויות בנייה מכוח התוכנית. את הבקשה יש להגיש לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. אם הוועדה נותנת אישור – הדיירים יכולים לפנות לחברה יזמית או ישירות לקבלן, ולהסדיר מולו את תהליך השיפוץ.

תפקידם של קבלני השיפוצים

הדבר הראשון שקבלני השיפוצים שנבחרו לבצע את העבודה צריכים לעשות הוא, כמובן, לחזק את יסודות המבנה על מנת שיוכל לעמוד ברעידות אדמה. לצורך כך יש לבצע, בין היתר, עבודות בובקט כדי לחפור באדמה, לעבות את היסודות הקיימים ולבנות מערכת קורות אופקיות ואנכיות לצורך תמיכה במבנה.

מעבר לעבודות אלה, הקבלנים יתבקשו, בדרך כלל, לבצע שיפוץ כללי בבניין על מנת לשפר את איכות חיי הדיירים מחד ולהעלות את ערך הדירות מאידך. במסגרת השיפוץ הכללי כדאי לחשוב על הוספת מעלית לבניינים רבי קומות, שיפוץ חיצוני כולל, החלפת תשתיות ביוב ואינסטלציה, שדרוג מראה הלובי וחדר המדרגות, שדרוג מראה החצר והשטחים המשותפים ועוד.

לסיכום –

תמ"א 38 היא תוכנית שבאה לקראת הדיירים מכל הבחינות, הן בזכות העובדה שלאחר ביצועה במבנה בו הם גרים הסכנה במקרה של רעידת אדמה תהיה פחותה בהרבה, והן בזכות העובדה שהבניין כולו ייראה הרבה יותר יפה ואיכות החיים תשתפר פלאים. אם אתם מתגוררים בבניין ישן שנבנה לפני ה-1 בינואר 1980 – כדאי מאוד לדבר עם השכנים ולבדוק את היתכנות המימוש של התוכנית. בהצלחה!

תוכן עניינים

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון של העסק מופיע בדף צור קשר באתר.
דילוג לתוכן